Tu știi de unde vin scumpirile? Analiza care va da peste cap tot ce credeai

de: Mădălina Bahrim
14 01. 2022

Cu toții plătim, în ultimele luni, facturi din ce în ce mai mari la energie electrică și la gazele naturale. De vină este inflația, după cum ne spun analiștii economici, doar că problematica scumpirilor este mai amplă de atât și cu adevărat complexă.

Pe fondul inflației galopante, se consemnează scumpiri pe toate sectoarele. De la industria alimentară, la carburant și servicii, până la facturi.

De unde vin scumpirile

Una dintre sursele mai puțin cunoscute, ce alcătuiește prețul final al facturilor, e reprezentată de costurile de achiziționare a certificatelor pentru emisii de CO2.

Conform unei analize XTB, se pare că aproximativ 60% din prețurile la încălzire reprezintă costurile de achiziționare a certificatelor pentru emisii de CO2.

„Există un deficit de materii prime în Europa, motiv pentru care efectele creșterii prețurilor sunt mult mai severe decât în Statele Unite. Cu toate acestea, având în vedere aceste prețuri mai mari ale mărfurilor, sectoarele europene ale energiei și ale industriei trebuie să se confrunte cu o problemă creată artificial sub forma autorizațiilor pentru emisii de gaze cu efect de seră.

Autorizațiile pentru emisiile de CO2 sunt o creație artificială inventată de Uniunea Europeană, al cărei scop este reducerea semnificativă a gazelor nocive eliberate în atmosferă. Acestea, desigur, sunt produse în principal de sectoarele de energie, încălzire și industrie. Uniunea Europeană subliniază că certificatele pentru emisii sunt responsabile doar în proporție de 20% pentru creșterea recentă a prețurilor la energie. Totuși, așa cum a arătat realitatea, prețurile la energie reprezintă în prezent 60% din costurile asociate achiziționării autorizațiilor pentru emisii!

Este de remarcat însă, că sistemul a fost conceput astfel încât să forțeze sectorul energetic și industria să se transforme, ceea ce a oferit instituțiilor financiare un grad ridicat de siguranță că prețurile vor crește. Acest lucru a condus la o anomalie sub forma unui deficit de certificate de emisii pe piață ceea ce a condus la creșterea prețurilor. Nivelul de 100 EUR pentru un contract care să permită emiterea unei tone de CO2 nu era așteptat să fie atins până în 2030. De fapt, prețurile s-au apropiat de acest nivel până la sfârșitul anului 2021”, precizează specialiștii.